Харчова промисловість

Промислові стоки харчових виробництв відносять до висококонцентрованих за вмістом забруднювачів органічного типу. Тому, очищення їх від забруднень розділене на кілька етапів: механічний – за допомогою решіток-проціджувачів. Збір основної маси жирів із задіянням спеціальних жировловлювачів. Фізико-хімічний – звільнення від колоїдних домішок, емульгованих жирів флотаційними установками або анаеробними біореакторами.

Обробка осаду та збір флотошламу.

Використовуються методики освітлення стоків та реагентна обробка із застосуванням коагулянтів і флокулянтів. Все залежить від специфіки підприємства, оскільки технологічні рішення для м’ясо, – молочно- та рибопереробних заводів мають свої особливості і безпосередньо пов’язані з виробничим процесом. Так, для м’ясокомбінату застосовують метод реагентної напірної флотації, який дозволяє вловлювати основну масу жирів пастками (вловлювачами). У підприємств, що займаються випуском олійно – жирової продукції, наприклад, миловаріння, виготовленням маргарину, гліцерину, рослинної олії, стічні води забруднюються жирами, що знаходяться в емульгованому стані. Вони містять від 150 до 1200 мг / л. Для таких підприємств використовується напірна флотація із застосуванням коагулянту з відокремленням скоагульованих забруднень. Після чого частково очищені стоки можуть використовуватися знову (для технологічних потреб) або поступають на доочистку.

Харчова промисловість обновлено: Вересень 14, 2016 автором: Admin